Byggeekspert: Svinestalde kan bygges til den halve pris

Hvad der er ’nice to have’, og hvad der er ’need to haveSkrevet af Henning Laen Sørensen, LandbrugsAvisen, 13. september 2018

“Det er realistisk at bygge en stald 50 procent billigere end en high-tech stald. F.eks. ved at vælge andre materialer,” siger Søren Jacobsen, medejer af Danish Farm Design. Læs mere i det næste nummer af fagmagasinet SVIN Special, der går i dybden med stalde, byggeri og inventar.

Det er realistisk at bygge en stald 50 procent billigere end en high-tech stald.

Søren Jacobsen, Danish Farm Design, fortæller, at noget af forklaringen ligger i, at man jo kan vælge mellem, hvad der er ’nice to have’, og hvad der er ’need to have’.

En rundbuestald er faktisk omkring 50 procent billigere end en højteknologisk stald. Og man kan jo f.eks. vælge sandwichpaneler i stedet for beton. Paneler ses ofte i udlandet, men ikke så meget herhjemme. Det er nemt at sætte op og billigere.

Gennem de seneste 10-15 år er vel ca. 80 procent af slagtekyllingestaldene bygget med sandwichpaneler. Der har ikke været problemer med holdbarheden. Så de holder nok også i svinestalde.

"Stålpaneler med PIR skum er de billigste i materialer. Så der er kun det visuelle, der adskiller disse stalde fra de gængse traditionelle stalde. Forøvrigt tror jeg, at fremtidens produktionssystemer vil være præget af kvalitet og effektivitet og ikke så kraftigt fokuseret på produktivitet. I stedet for antal grise pr. årsso vil der mere blive fokuseret på bundlinjen”, siger Søren Jacobsen.

Søren Jacobsen slår også et slag for sandwichpaneler: "Nu er tiden kommet til, at sandwichpaneler med skum kunne blive den nye trend.

Hvis der vælges billige og funktionelle løsninger i et konceptbyggeri, fås den laveste anlægspris. Det kan sammen med andre materialer til inventar og bund være med til at billiggøre nybyggeri af stalde til svineproduktion - og det kan der være en god idé i, da slagterinoteringen jo ikke viser den samme cyklus, som vi har været vant til”, siger Søren Jacobsen.

Læs mere i Svin Special 17. september 2018.